maandag 21 maart 2011

Dakraam technisch

Een dakraam zelf plaatsen is heel goed te doen. Er zit een redelijk goeie handleiding erbij. Ook op het web kan je filmpjes (op www.velux.nl vb) en uitleg vinden.
Een beetje uitleg:

  1. Het raam rust op twee extra panlatten met haakjes. (volg instructies)
  2. Onder deze haakjes kan je spieën monteren om die mooi in het vlak te krijgen. of het raam  in één vlak ligt controleer je door het raam lichtjes open te zetten en te kijken of het venster tov het raam evenwijdig is.(volg instructies)
  3. Of het raam haaks is gemonteerd controleer je door de gleuf aan beide zijden van het raam te bekijken, die moeten boven en onderaan even groot zijn (de randen van de gleuf moeten evenwijdig zijn)
  4. Onderdak aansluiten tot tegen het dakraam.(volg instructies)
  5. Boven het dakraam een gootje maken of monteren in het onderdak. in onze toestand was dit gemakkelijk: het ene dakraam zit dicht bij de nok, daar lag al onderdakfolie, die kon ik over plooien over een dakpan in de vorm van een gootje. het tweede dakraam zat net onder een nieuwe Celit plaat, het bijgeleverd gootje, konden we onder bovenliggende Celit plaat steken, in beide geval , moesten we dus niet het onderdak openmaken om het gootje eronder te krijgen. Ik vind dit eigenlijk het moeilijkst bij het plaatsen van een dakraam (zeker met eterniet platen). 
  6. Gootstukken plaatsen, van onder naar boven. gemakkelijk (volg instructies)
  7. Dakpannen aanpassen, je kan de het dakraam zo steken, dat je bovenaan of onderaan volle pannen kan laten, ook aan de zijkant kan je meestal zorgen dat je één kant niet hoeft te slijpen. Ik vind het slijpen, niet zo'n probleem of werk. het is een trade-off tussen uitzicht aan de buitenkant (en plaatsings gemak) en beste plaats de binnenkant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten